Faydalı Bilgiler

Klima Gaz Şarjı Nasıl Yapılır ?

2009 Yıllarının başında kurulan, kararlı adımlarla hedefe koşan firmamız iklimlendirme sektöründe öncü bir firma haline gelmiştir.

İklimlendirme hususunda en büyük yardımcımız klimalar. Klimalar bulunduğu ortamın derecesini değiştirmeye, konforlu bir ortam sağlamaya yardımcı olur. Klimalarınızın bakımlarını ihmal etmemeniz gerekmektedir. Klima bakımları sadece filtre temizliğinden ibaret değildir. Klima üreticileri (örn. GREE) cihaz içerisinde bulunan filtrelerin temizliğini kullanıcı tarafından yapılması adına, kolay sökülebilir tasarlamıştır. Klima uzmanının yapması gereken filtre temizliği değildir. Uzman personel cihaz başına geldiğinde önemli hususlar dan birisi KLİMA GAZ KONTROLÜ dür. Klimanızın içerisinde sistem çalışma prensibine göre çeşitli gaz bulunmaktadır. Bu gaz çeşidi yoğunlukla 410-a, R-22 ve R-32 ‘dir. İnverter klimaların içerisinde genellikle 410-a gaz çeşidi bulunmaktadır. Bu ürün 132 psi basınç ile doğru mantıkta çalışmaktadır. Fakat gaz şarjı bir bardağın içerisine su doldurmak yahut aracın motoruna 4 lt yağ eklemek gibi değildir. Anlatmak istediğim, Gaz basınç değeri dijital manometre ile ölçüm yapılarak superheat seviyesinin yakalanması gerekmektedir. Çünkü cihaz dış ünitesinin bulunduğu ortam (örn. Yoğun güneş altında, Gölge de, Kapalı Ortam içerisin de) soğutma basınç seviyesinin değerlerini değiştirmektedir. Güneş altında çalışan ve içerisinde fabrikanın bastığı gaz basıncı ile duran bir cihazı ölçtüğünüzde basınç yüksek çıkabilir. Aynı şekilde serin bir ortamda bulunan cihazın gaz basıncı düşük çıkabilir. Burada cihazın doğru soğutma üretmesi için sağlanması gereken basınç ayarı dijital manometre yahut gaz terazisi ile sağlanması gerekmektedir.

DİJİTAL MANOMETRE İLE GAZ ŞARJI

Kalibrasyonu yapılmış dijital manometreler basınç değerlerini en net ve doğru gösteren  aygıtlardır.

Bu aygıtın alçak ve yüksek basınç değerlerini (Gidiş hattı, dönüş hattı) görmek adına 2 çıkış boru bağlantısı mevcuttur ayrıca üzerinde gaz tüpü bağlantısı veyahut vakum cihazı bağlantısı için 1 adet giriş boru bağlantısı mevcuttur. Resimde görülen dijital manometre’nin, mavi vanasının bulunduğu kısmına denk gelen alçak basınç, kırmızı vanasının bulunduğu kısma gelen yüksek basınç bağlantı noktalarıdır. Bu vanalar kendine ait bağlantı noktalarını aç/kapa (1/0) olarak yönetir. Dijital Manometreyi Analog Manometreden ayıran başlıca özelliği ısı ölçer penslerinin bulunmasıdır. Bu pensleri klima iç ünite gidiş ve dönüş borularına bağladığımızda iç üniteye gönderdiğimiz gaz basınç ısı farkını görebilmemizi sağlarız. Bu fark ortalama 7 ile 10 derece arasında olması gaz basınç değerlerinin doğru olduğu anlamına gelir.

 

Dijital manometre hassas olması sebebiyle özenle kutusunda saklanmalıdır.

 

 

GAZ TERAZİSİ İLE GAZ ŞARJI 

Gaz şarjı yapmanın bir diğer ve en doğru yolu ise terazili dolumdur.

      Bu yöntem içerisinde gaz bulunmayan cihazlarda uygulanması önerilir. Çünkü terazi ile gaz verebilmeniz adına sistemin boş ve vakum yapılmış olması gereklidir. Özellikle R-22 Gaz çeşidinin atmosfere verdiği zarar sebebiyle Gaz salınımı önerilmez.

İlk adım cihazın dönüş borusuna (Kalın boru) Siboplu servis borusu girişine manometre bağlanır. manometre çıkışına vakum motoru bağlanarak sistem büyüklüğü göz ardı edilmeden ortalama 30 dk vakum yapılır. (Merkezi sistem yahut yüksek kapasiteli cihazlarda süre değişkenlik gösterir.) Vakum ardından manometre

vakumdan sökülerek cihaz gaz çeşidi ile aynı tüpe bağlanır. Vakum esnasında sistem cihaz içerisindeki tüm

havayı tahliye eder ve -1 bar atmosfer basıncına düşürür. Burada dikkat etmemiz gereken husus boruların kaçaksız sıkılı düzeyde olması ve vakum cihazından tüpe geçiş esnasında manometre vanasının kapalı olduğundan emin olmaktır. Soğutucu akışkan tüp bağlantısı yapıldıktan sonra tüpün vanası açılır. tüpün bağlantı borusunun takılı olduğu manometre girişi biraz gevşetilerek hortuma dolan havanın tahliyesi yapılır ve sıkılır. (Yaklaşık 2 sn.) Gaz şarjı yapmak istediğiniz cihazın üzerinde etiket bilgisi bulunmaktadır. burada hem gaz çeşidini hemde sistem içerisine kaç gram gaz basılması gerektiği yazılıdır. bu doğrultuda tüpü terazi üzerine yerleştirerek gaz şarjı yapılır. İç ünite ve dış ünite arasında bulunan bakır boru uzunluğu gaz takviyesini arttırmanıza sebeptir. 10 Metreden uzun tesisatlarda, 10 metreden sonrası için metre başı 50 gram gaz eklemeniz yeterli olacaktır. cihaz off konumunda iken yapılması önerilir. aksi halde kompresör içerisinde bulunan yağı sisteme basabilir.

Umarım paylaşımımız hem sektörde bulunan yeni ustalarımıza hemde kendi işini kendi yapmayı seven okuyucularımıza ışık tutar. Yinede hatırlatmalıyım ki, Bir kişi her işten anlaması beklenilemez. Uzman kişiler bu tip durumlarda sorunların oluşmaması adına eğitim almaktadır. İşi ehline teslim etmeniz sizi çok daha fazla masraflardan kurtaracaktır.

GAZ ŞARJI FİYATLARIMIZI ÖĞRENMEK İÇİN 0 216 370 36 32 NUMARALI ÇAĞRI MERKEZİMİZİ ARAYABİLİRSİNİZ

Hizmet Verdiğimiz İlçeler

Tuzla Klima Servisi
Pendik Klima Servisi
Kartal Klima Servisi
Maltepe Klima Servisi
Ümraniye Klima Servisi
Kadıköy Klima Servisi
Üsküdar Klima Servisi
Sancaktepe Klima Servisi
Sultanbeyli Klima Servisi
Beykoz Klima Servisi
Kocaeli Klima Servisi
Gebze Klima Servisi

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Call Now Button