Radyatör Havası alma işlemi sisteme ilk su verildiğinde, radyatörlerde hava oluşması durumunda veya kombide basıncın yükseldiğinde düşürülmesi için kullanılır.
Radyatörlerde Hava Neden Oluşur ?
İmalat sırasında borular içerisinde kalan havanın tesisat içerisinde sıkışma yapması, tesisat çalışma sıcaklık aralığının çok sık değiştirilmesi, besleme suyu ile tesisat sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkının yüksek olması ve besleme suyu içerisinde olan havanın sıkışması durumundan dolayı kaynaklanır.
Tesisat içerisinde biriken hava, zamanla hacmini büyütür ve sıcak suyun peteklerin belirli bir bölümüne erişimini sınırlar. Bu durum sistemin çalışma verimini düşürür ve ısınma problemi oluşur. Diğer taraftan enerji tüketiminizi etkiler ve bu durum faturalarınıza yansır.
Radyatörlerde Hava Olduğu Nasıl Anlaşılır ?
Radyatörlerde hava olması durumunda radyatörün üst kısmı ısınmaz veya üst kısımda soğukluk hissedilir. Üst kısımdaki durumda bir kenar sıcakken diğer kenar soğuk olabilir.Ayrıca radyatörlerinizden su geçişi sırasında şıkır şıkır su sesi gelir. Bu durumda radyatör de hava var demektir ve radyatör havası alınmalıdır. Eğer radyatörün alt kısmı soğuk üst kısmı sıcak ve radyatör havası alınmasına rağmen ısınmıyor ise radyatörünüz kirlenmiş ve radyatör (Petek Temizliği) temizliği yapılması gerekir.
Radyatör Havası Nasıl Alınır ?
Sisteme ilk su verildiğinde sistemdeki bütün radyatörlerden hava alınmalıdır. Hava alma işlemi radyatör üzerinde bulunan purjörden yapılır. Purjör anahtarı veya düz bir torna vida ile purjör üzerindeki vidayı saat yönünün tersine yavaş yavaş çevirin.
Sistemde hava varsa hava dışarı çıkacaktır. Purjörden su akmaya başlayınca hava alma işlemi tamamlanmış olacaktır. Purjörden su gelince purjör anahtarını saat yönünde çevirerek kapatın. Bu işlemler esnasında peteklerin havası alınırken kombi açık olmalıdır. Ayrıca kombide hava alma işlemi tamamlandığında purjörü geç kapatmanız ve su akma işleminin devam etmesi nedeniyle kombide basınç düşümü gerçekleşebilir bu durumda kombiye su takviye ederek basıncın uygun değere (1,5 bar) gelmesini sağlamalısınız.

Otomatik Hava Alma Purjörü
Manuel olarak bu işlemler ile uğraşmak istemiyorsanız, radyatörlerinizin birkaçına takılacak olan otomatik hava alma purjörü ile sistemde hava oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Çok ihtiyacım vardı gerçekten çok teşekkürler.
Özellikle öğrenci evinde kalanlar için çok güzel bir bilgi olmuş.
Çok faydalı bir yazı olmuş sayenizde rahat bir şekilde peteklerimin bakımını yapabildim.
sisteme ilk suyu verdiğimiz zaman tüm radyatörlerden hava almayı unutur isek ne gibi bi sıkıntı çıkarır ?
Merhaba, Sisteme İlk Su Verdiğiniz de Radyatörlerin Havalarını Kontrol Etmezseniz Sistemde Yeterli Su Olmayacağı Için Kombi Kısa Süre İçersinde Aşırı Isınmaya Geçip Devreden Çıkacaktır Ve Radyatörleriniz Isınmayacaktır.Radyatörlerin Havalarını Alıp Sistem Basıncını Tamamlayarak Sorunu Çözebilirsiniz.
yazınız için teşekkürler bazı konuları gerçekten bilmiyordum 🙂
Radyotörde hava oluşmasından kaynaklı olarak çözümlerin neler olduğunuz biliyordum ancak hava oluşmasının sebebi hakkında bir fikrim yoktu. Sayenizde kafama takılan her şey yerine oturdu.
radyatorlerin havasi anahtarları oluyor sanırım onla bazen kapıcı alıyordu havasını. Bu bilgilendirme çok şahane işe yarayan bilgiler. emeginize saglık.
Radyatörlerde hava benimde karşılaştığım bir problemdi besleme suyu ile tesisat sıcaklığının arasındaki sıcaklık farkının çok yüksek olması nedeniyle bu problemi yaşadığımızı söylediler e en yakın zamanda haa alma işlemine başvurduk artık daha verimli ve kullanışlı teşekkür ederiz bizleri bilgilendirdiğiniz için
Basınç konusunda bilgilendirme yapmanız güzel olmuş. Çünkü havayı aldıktan sonra kombide oldukça fazla basınç düşüşü yaşanabiliyor ve çoğu zaman buna bakmaya akıl edemiyoruz.
Kışın radyatörlerde en sık rastlanılan sorunlardan birisidir.
Radyatörlerden hava alma konusunda uzman oldum artık. Nasıl bir kazan takıldıysa sürekli sorun çıkartıyor. Sorun beraberinde havayı getiriyor. Her sorundan sonra peteklerin havasını almaktan bıktım artık 🙂
ögrenci evinde çok dertli olan iş sayenizde kısaca halloldu teşekkürler
Bizim evdekilerdende sürekli hava alınması gerekiyor.Elim alıştı artık 🙂
teşekkürler sayenizde öğrendim.
Bilgi için teşekkürler gayet anlaşılır yazılmış
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Kullanıcılar için basit ve anlaşılır bir yorumlama olmuş.
çok uğraştırdı hava alma işi ama sizin siteyi gördükten sonra artık havamı alıyorum kendim tşk ederim
Teşekkür ederim güzel bilgilendirme olmuş hocam ama hocam ben radyetörlerin havasını alırken kombinin bar derecesi düşüyor neden acaba ?
Merhaba, Radyatörlerden Tesisatta Oluşan Havayı Aldığınızda Havada Su Gibi Bir Basınca Sahip Olduğu İçin Tesisattaki Havayı Aldıktan Sonra Basınç Düşmesi Normal Bir Durumdur, Basıncı 1.5 Bar Seviyelerinde Tamamlamanız Yeterli Olacaktır.
Teşekkürler hocam son günlerde gördüğüm en iyi bilginlendirici makalelerden biri olmuş 🙂
gayet sade ve anlaşılır yazılmış.
otomatik hava alma purjörü güzel icatmış sevdim:) güzel bir yazı olmuş elinize sağlık
teşekkürler bilgi için, havayı almadan suyu vermiştik çok zorluk çekmiştik…
Faydalı bir makale, elbet her insanın işine yarayacak bilgiler. Özellikle fazla ısınamamaya rağmen kabarık faturalar ödemeye Son
Teşekkürler
Radyatörlerin hava atım işlemleri hakkında bilgilendirici bir yazı olmuş.
Teşekküler
Doğası gereği zaman zaman merkezi veya bireysel sistemlerde hava oluşmaktadır. Bu oluşan hava kabarcıkları birikerek radyatör peteklerinde birikme yapmakta, tesisat içindeki ısıtma suyunun dolaşımını petek içinde dengesizleştirdiği için petekleriz az ısınması yada bazı bölgelerinin soğuk kalmasına neden olmaktadır. Burada anlatıldığı gibi peteklerinizin kenarında bulunan ve purjör denilen kısımdan havasını dönem dönem kontrol etmenizde fayda var.
Ayrıca peteklerde ısınmamanın kaynağı çamurlaşma etkisi de olabilir ki bu durumda yazı da değinildiği gibi kombi-petek temizliği yaptırmanız çok fayda sağlar. Bu sayede doğalgaz tasarrufu sağlayabilir ve kombi cihazınızdan maksimum verim alabilirsiniz.
Bunun dışındaki kombi arızası ve tavsiyesi için servis usta ya danışmaktan çekinmeyin.
Sıcak haneler dileklerimle.
Kışın çok faydalı olacaktır. Teşekkürler.